Soweto
Blijf op de hoogte en volg Mieke
10 Augustus 2006 | Zuid-Afrika, Pretoria
Hallo!
We zitten nu in afwachting op onze safari-jeep :-D, want die is te laat. Dus even een snelle update!
Gisteren zijn we naar Jonhannesburg en Soweto gegaan, niet de vrolijkste manier om je vakantie te beginnen, maar mijns inziens wel iets dat je gezien moet hebben.
Eerst zijn we naar het apartheidsmuseum gegaan. Echt heel groot, met veel informatie. Op een gegeven moment ben ik alleen maar naar de foto's gaan kijken, genoeg om een indruk te krijgen van wat Afrika allemaal heeft moeten doorstaan om tot een democratie te komen. Op de hoogte als ik ben van de geschiedenis :-p, was ik echt geschokt dat Z-A pas in 1993 een democratie werd! Erg indrukwekkend.
Daarna door naar Soweto (South Western Township). Voor het grootste deel bleven we in het busje omdat het anders te gevaarlijk was. In een gedeelte werden echter ronleidingen voor toeristen gegeven (wij betalen en in ruil daarvoor worden we niet overvallen). Het blijft een beetje het gevoel van aapjes kijken, maar de gids zei dat ze dat zo niet voelden en dat de mensen daar niet alleen hun ellende willen tentoonspreiden, maar ook willen laten zien dat ze een heel hechte community zijn. Er is echt een grote sociale controle en iedereen helpt elkaar...dat is althans wat er verteld werd. Toch blijft het een trieste aanblik: smoezelige kindjes, huizen die op instorten lijken te staan, de stank van riolering...
Daarna zijn we nog naar een ander museum gegaan, het Hektor Pieterson museum. De naam is afkomstig van het jongetje dat werd doodgeschoten op 16 juli 1976, tijdens de studentenopstand in Jo'burg. Kinderen kregen namelijk gedwongen les in het Afrikaans, een taal die ze niet machtig waren en waar je goed beschouwd mondiaal gezien niets aan hebt. De opstand liep uit de hand en vele kinderen werden door de politie doodgechoten. Hektor Pieterson werd het symbool van deze opstand.
Aan het eind van de dag waren we allemaal doodmoe van alle indrukken en zijn we na het eten (wederom in de hippe bar, dit keer geen Cosmo) lekker gaan slapen.
Nu gaan we dus 4 dagen op Safari, dus in het volgende bericht is te lezen hoeveel beestjes we hebben gespot en hoe goed Rosa D kan tribal dansen!
Doei!
Doei!
10 Augustus 2006 - 07:01
Bart V:
He Mieke!
God, jij blijft maar aan 't reizen he. Wel echt heel gaaf! 't Heeft mij ook weer een beetje aan 't denken gezet. Misschien dat ik volgend jaar maar weer eens een paar maandjes weg ga. Goed voorbeeld doet volgen he ;)
In ieder geval veel plezier en ervaringen toegewenst en let goed op jezelf. -
10 Augustus 2006 - 16:38
Henk:
Nou omdat er in het dorp en op het land vandaag niks te doen is, (ik heb het bouwplan dit jaar op aardappelen en mais) volg ik maar weer eens een aantal "waar ben jij nou berichten". Maar alleen van mevrouwtjes die spannende dingen doen. Nou en dit is echt spannend mevr Mieke Willemse en die andere damens daar die aan tribal dansen doen waar ik zo van hou. Pas op voor wilde beesten zei pastoor Hendriks vroeger al tegen de meisjes. Nou doei en de groeten van Henk
10 Augustus 2006 - 18:24
Lia:
Heee meissies,
zo, koffer is gepakt...ben dr helemaal klaar voor! Have fun @ Krugerpark en met alles wat daarna nog komt en tot september/oktober!!
Liefs -
10 Augustus 2006 - 20:15
Ceciel:
Lieve mieke en vriendinnen!
Wat fijn om te horen dat het zo goed gaat en wat hebben jullie in korte tijd al veel indrukken opgedaan. Leuk om zo op de hoogte gehouden te worden.
Zie uit naar het verslag van de safari.
liefs en groetjes! -
10 Augustus 2006 - 20:51
Carla En Arjen:
hoi, net de laatste berichten gelezen, nog vers van de pers. We volgen jullie avonturen op de voet, alle nieuws staat hier bovenaan de hitlijst, allemaal de hartelijke groeten natuurlijk Roosje in het bijzonder XXX -
11 Augustus 2006 - 18:25
Eva:
Hoi Mieke, Rosa(alletwee) en Sandra!Leuk om te lezen allemaal, klinkt heel indrukwekkend! Veel plezier nog met zijn allen, geniet ervan! En Rosa, tot snel! Liefs ,Eva -
12 Augustus 2006 - 09:52
Joep:
Hey zusje,
Ik ben echt jaloers op je, wil zo graag een keer naar het appartheidsmuseum en de Townships zien. Heel veel plezier nog en geniet ervan. Ik wil wel een foto van een aap zien.
Kus Broertje